URBAN TALES - The lost Reels: Σανατόριο της Πάρνηθας (Ξενία), καλοκαίρι 2010

Κάτι...νέο, απ' τα παλιά...


Ένα δεκαπεντάλεπτο βίντεο (σε ένα edit που έγινε κυρίως για το κανάλι του tiktok), με αποσπάσματα από έρευνες που είχαμε κάνει με φίλους στο Ξενία της Πάρνηθας, το καλοκαίρι του 2010, δηλαδή πριν από...14 χρόνια (!). Ένα φιλμάκι αρχείου θα το χαρακτήριζα, κάποιας "ιστορικής" περισσότερο αξίας, μια που σ' αυτό καταγράφεται μια απ' τις πρώτες μάλλον έρευνες τύπου 'ghost-hunting' στην Ελλάδα, στα πρότυπα τουλάχιστον που έχουν καθοριστεί μέσα από τη σχετική κουλτούρα που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δύο-τρεις δεκαετίες σε Αγγλία και Αμερική, κυρίως μέσα από τις σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές- η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει και τη δημιουργία δεκάδων (ίσως και εκατοντάδων, πλέον...), ομάδων επίδοξων "φαντασματοθηρευτών" στη χώρα μας.  

Στο συγκεκριμένο βίντεο ωστόσο περιλαμβάνονται και καταγραφές παράξενων φαινομένων και κάποιων σημαντικών, ίσως, φωτογραφιών... 

Φυσικά η ιστορική αξία του βίντεο σε κάποιο βαθμό έγκειται και στην διάσωση της όψης που είχε ο χώρος πριν από 14-15 χρόνια, καθώς πλέον η εικόνα του έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό -και βέβαια πρέπει να τονιστεί πως έκτοτε έχει αυξηθεί και η επικινδυνότητά του, καθώς πλέον όλες οι εσωτερικές σκάλες προς τους επάνω ορόφους έχουν γκρεμιστεί (-μια πραγματικά ακατανόητη απόφαση για όποιον την έλαβε, καθώς όπως αποδεικνύεται από τα βίντεο που εξακολουθούν να δημοσιεύουν διάφορες ομάδες νεαρών, αυτό δεν φαίνεται να αποτρέπει, αλλά απλά να αυξάνει τον κίνδυνο επίσκεψής του). Και όλα αυτά παρόλο που το κτίριο έχει κηρυχθεί διατηρητέο και έχει εγκριθεί κάποιο σημαντικό κρατικό κεφάλαιο για την αναστήλωσή του, που ελπίζουμε κάποτε να δούμε -έστω κι αν αυτό στερήσει κάτι απ' την "στοιχειωτική" γοητεία του..

Με αυτό το βίντεο εγκαινιάζεται και η ενότητα Urban Tales - the lost Reels, μέσα από την οποία στόχος είναι να αναδειχτούν ενδιαφέροντα στιγμιότυπα από τις εκατοντάδες έρευνες από διάφορα μέρη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που παραμένουν εδώ και χρόνια αμοντάριστα πλάνα "στο συρτάρι", ως υλικό αρχείου..

Για όποιον ενδιαφέρεται περισσότερο για το θρυλικό "Ξενία" της Πάρνηθας -πρώην Σανατόριο Γ.Σταύρου και Γ.Φούνγκ-, να θυμίσω πως έχουμε αναφερθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα στο βίντεο που ακολουθεί (με υλικό από παλαιότερη συνέντευξή μου για την ομάδα the Afterdark project...), όπου σχολιάζω και πιο αναλυτικά τις παραπάνω έρευνες που είχα κάνει στο χώρο.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις